Lovforslag: Giv os mulighed for at aktivere økosystemet for iværksættere

Anders Fogh

Anders Fogh eller ‘iværksætterministeren’ er 27 år. Han er CEO & founder af Startup Central og skriver fra tid til anden blogindlæg her på siden. I dette blogindlæg beskriver Anders den svære situation som danske iværksættere er i. Corona krisen har været skyld i konkurser, frustrationer og magtesløshed. Nu må vi gøre noget og  derfor har Anders’ virksomhed Startup Central sammen med en række andre iværksættere indsendt en opfordring til et lovforslag.


Min netværksvirksomhed, Startup Central, og en række andre iværksættere sendte i onsdags en opfordring til et lovforslag afsted til samtlige folketingsmedlemmer. Det gjorde vi, fordi vi står midt i en krise – og iværksætternes behov er faldet mellem to stole.

Det er vores pligt som fællesskab, borgere og stat at hjælpe iværksættere ud af den krise, som vi står overfor. For selvom det i allerhøjeste grad er en sundhedskrise, vi står i, så rammer den erhvervslivet. Vi ved at regeringen og de danske politikere har handlet ud fra bedste evne, og det er vi taknemlige for, men vi mener samtidigt, at der ikke har været tilstrækkelig fokus på de selvstændige og iværksætterne.

Vi er i forvejen et af de europæiske lande med færrest iværksættere og selvstændige, og vi har ikke råd til at miste flere på grund af krisen.

Vi skal give iværksætterne mulighed for at rejse kapital, og give dem mulighed for at få det nødvendige know-how ind i virksomhederne – og så må iværksættere og virksomheder også anerkende, at de er nødt til at devaluere dem selv.

Vi har skrevet opfordringen til lovforslaget på baggrund af en række dybdegående samtaler med iværksættere, mentorer og coaches. Vi har lyttet til vores medlemmer på Startup Central, og hørt deres bekymringer, og ønsker om yderligere hjælp fra regeringen. Vi har sammensat et forslag, der korte træk indebærer at:

  • Vi skal skabe bedre økonomiske rammer for investorerne til at investere i virksomheder.
  • Vi skal have en tidsbegrænset periode, hvor investorer kan benytte sig af 100 % fradrag. Vi foreslår tre måneder.
  • Der må ikke være begrænsninger på, hvor mange investeringer investorerne må lave.
  • Investeringerne med 100 % fradrag må kun være i danske startups.

Vi bliver nødt til at hjælpe iværksættere og selvstændige, og vi bliver nødt til at gøre vilkårene bedre for dem, hvis vi fortsat vil have iværksættervirksomheder i Danmark.

I forvejen er iværksættere og selvstændige en gruppe, der er mere modtagelige overfor stress og depression, og de har ikke brug for endnu en sten i rygsækken markeret med ordet ’gæld’. Og gæld er hvad iværksættere vil få, hvis de kun benytter sig af den hjælp, som regeringen foreslår: nemlig Vækstfonden. Alle lån skal tilbagebetales, og hvis virksomheden ikke står exceptionelt stærkt efter krisen, vil det ikke være muligt for dem at tilbagebetale gælden.

Jeg mener med hånden på hjertet, at det forslag, som jeg i samarbejde med andre iværksættere, har udsendt til regeringen, er den rigtige løsning, hvis iværksættere skal overleve krisen. Jeg ved godt det ikke er alle, der kan overleve, men vi må prøve at hjælpe så mange vi kan.