Asger Techau – Fra trommeslager i Kashmir til solokarriere del 1

Asger Techau
Asger Techau er for mange et navn, som forbindes med det københavnske rockband Kashmir. Et band, som han stiftede med Kasper Eistrup og Mads Tunebjerg på Kastanievej Efterskole. Asger var trommeslager for det prisvindende band i årtier og fortæller her sin historie fra barndom til hele forløbet med Kashmir og afrunder med fortællinger om sine projekter efter bandets igangværende pause, som startede efter en Grøn Koncert i 2014. Hør spændende anekdoter fra vilde koncertoplevelser, uenigheder om lydudtrykket og ikke mindst om dengang Asger Techau og co. bad Sony om at holde sig væk, for de skulle nok producere deres egen plade.


Episoden er sponsoreret af Copenhagen Venture Exchange.

De tidlige år med meget musikalsk fravær

Asger Techau er ikke opvokset i et synderligt musikalsk hjem. Som han siger selv, så havde hans forældre ikke en tone i livet. Det mest musikalske i hjemmet var moderen interesse i Elvis Presley. Musikken vakte dog hurtigt unge Asgers opmærksomhed. Allerede som 5-årig fik han en idé, om at samle spande og grydelåg sammen og så spille på dem med grydeskeer. Da Asger så blev 8 år startede han til klaver- og trommeundervisning. Han stoppede dog allerede efter et halvt års tid, da han ikke kunne holde ud at følge systemer og noder. Det blev til et længere pause fra musikken. Helt til han blev 13 år og skulle spille trommer til et nummer i folkeskolen foran 100 mennesker. Udover dette skulle han også, iført et lyserødt jakkesæt og solbriller, synge et nummer. Det at han kunne klæde sig ud og putte en anden “maske” på, gjorde at Asger kunne slippe hæmningerne på scenen.

Kastanievej Efterskole og det første møde med Kasper og Mads

Bagefter tog Asger på efterskole, hvor trommer kom til at fylde meget. Han lærte også at spille guitar og skrev sange, som han spillede i sit efterskole band. Det var dog først året efter, da han igen tog på efterskole, at han mødte Mads og Kasper. De to som han senere dannede Kashmir sammen med. Mads gik på samme årgang og Kasper havde gået der året før, men var stadig oftest på skolen for at øve.

En dag gik Kasper rundt på efterskolen og spurgte efter en trommeslager. Nogle elever henviste ham til efterskolens kælder, hvor Asger stod og øvede sig på sin hjemmelavede bas. De klikkede hurtigt. Både på personlig plan, men også på en ambitionsmæssigt. De samlede et lille band og tog rundt og spillede cover numre. Deres guitarist og bassist delte dog ikke deres seriøsitet og hoppede hurtigt fra. I søgningen efter et nyt bandmedlem, så gik de på den blå avis, hvor de fandt en 10-15 årig ældre guitarist. Han synes aldrig at niveauet var højt nok til at komme ud at spille, så de to teenagere valgte via deres forældres fastnet telefon at fyre guitarristen.

Mads havde hørt dem spille, men han synes egenligt, at det var lidt noget larm. Mads var mere til rolig jazzmusik. Kasper fik en dag overtalt Mads til at komme og øve med. Det viste sig at være en god idé, for Mads fik en anden og mere positiv oplevelse af Asger og Kaspers musik. Mads spillede på daværende tidspunkt også trommer, men det tog ikke meget overtalelse, at få hans interesse over på bassen, som han hurtigt fik et talent for.

Simpel markedsføring

De fandt hurtigt ud af, at denne trekløver kunne noget specielt. Det nye band Kashmir besluttede sig derfor hurtigt for at lave deres egen musik. En af de første ting fik som band var en manager. Han hjalp dem med at komme ud og spille på gymnasier med et mix af cover numre og deres egne sange. De fik en masse af deres netværk til at lave hype omkring bandet. Markedsføringen bestod blandt andet af plakatter tegnet af Kasper og Mads. Disse plakatter blev derefter hængt op på Asgers gymnasie. En mere simpel tid, hvor SoMe marketing og Google adwords ikke eksisterede. Udover disse plakatter, så var det meget word of mouth marketing, som var med til at fylde koncertsalerne.

DM i Rock og skoleprojekter

Der gik et år fra de mødtes til de fik indspillet en demo med deres egne sange. På dette tidspunkt var det manager nummer 3, som var ved roret. De spillede meget omkring København og var i 1993 med i “DM i Rock”. De endte i finalen og fik en 2. plads efter Dizzy Miss Lizzy. På dette tidspunkt havde de allerede en større fanscare, som fulgte dem rundt. Der var en god energi mellem Dizzy Miss Lizzy og Kashmir. Der var ingen konkurrence fornemmelse og de spillede også flere koncerter sammen.

I 1994 udkom Kashmirs første album “Travelouge”, som er indspillet mens Asger skriver 3.G’s opgave, Kasper er i lære som tømrer og Mads tager sin HF. Asgers fravær var skyhøjt det sidste halve år på gymnasiet og karakteren på hans sidste opgave var ikke pragende. Det var dog vigtig for ham at færdiggøre gymnasiet.

Uenighed om det musikalske udtryk

De følgende år gik med et skift mellem koncerter og lave nye plader. Samtidig blev koncerterne også spillet udenfor landets grænser og bandet kom blandt andet til Finland, Norge og England. De stod foran indspilningen af “The Good Life” og Mads og Kasper ville gerne have et mere “seriøst” udtryk. Asger følte sig lidt udenfor, da han ikke følte at han var færdig med det rå og rodede udtryk, som de havde haft i starten af deres tid som band.

“Jeg kunne ikke forstå hvorfor det pludselig skulle være så touchy feely. Jeg kan huske en sætning, som gik igen under de indspilningssessions. Jeg skulle spille dårligere. Prøv at spille dårligere, fik jeg at vide. Jeg har brugt så lang tid på, at lære at spille godt. Jeg gider ikke prøve at lære, at spille dårligt. Det var måske også en uheldig formulering. Det der blev ment var: Prøv at spille mere simpelt. Lad være at spille så meget. Lad være med at spille så teknisk. Lige pludselig skulle det hele være meget simpelt.” – Asger Techau

Det gav Asger en usikkerhed, som fik ham til at genoverveje sin eksistens i bandet. Der var også fans, som savnede det rå udtryk fra de første to plader. Dog kom der heldigvis for Asger nogle numre med “lidt mere pedal”, som han selv kalder det. Det nye udtryk gjorde at Kashmir ramte et mere bredt publikum og dermed blev “The good life” albummet, som for alvor sparkede Kashmirs popularitet i vejret. De begyndte at se, at de manglede en 4. mand. Kasper fik derfor Henrik med på vognen og de gik meget hurtigt i hak. Først var han med, hvor de betalte ham som “ekstern” musiker. Hurtigt blev de dog enige om, at han skulle være en del af bandet.

Slogskamp om guitar på Roskilde Festival

Asger har efter 15-års alderen ikke drukket alkohol og har efter mange koncerter gået glip af mange rock’n’roll momenter, da hans træthed tog over, når de andre holdte en fest kørende. Der er dog flere øjeblikke fra koncerter, som han ser tilbage på. Eksempelvis da de kastede en guitar ud på Roskilde Festival og en hel gruppe publikummer kom op og toppes over den. Til sidst måtte de få en vagt til at hente den tilbage. Guitaren var i en noget tarvelig stand og manglede alle strenge og var helt bøjet. Det sluttede heldigvis lykkeligt, da de får lavet en konkurrence og givet den signeret til en ung fan.

Lyt til del 2 af Asgers historie her.

Ønsker du at lytte til andre iværksætterhistorier, så kan vi anbefale:
Nicehair – Sådan blev Nicehair.dk Danmarks webshop for skønhedsprodukter
Holdsport – Afviste 4,5 millioner fra løverne
Spiir – En Fintech succes i norden

[jetpack-related-posts]
25% rabat med "IVHPODCAST"