Deemly – Sara Brodersen – Om opstarten af en venture case start-up

Deemly – Sara Brodersen – Om opstarten af en venture case start-up
25% rabat med "IVHPODCAST"
Sara Brodersen, som er idemageren bag Deemly, var i færd med at skrive sin kandidatafhandling, da hun, gennem sine analyser, opdagede at deleøkonomiske virksomheders største udfordring er, at mange potentielle brugere ikke ønskede at tage del i deleøkonomien, fordi de ikke følte sig trygge ved at handle med fremmede.


Det gav Sara ideen til Deemly, et software, der gør det nemt for brugere af deleøkonomiske platforme at tage deres omdømme med sig. De får en Deemly score, som følger dem på tværs af disse platforme. På den måde kan man vise, hvor troværdige de er. Dermed bliver det mere trygt for brugerne at handle med hinanden. Det system betaler virksomhederne så Deemly for at levere.

Hvordan det første team blev sammensat

Helt fra starten var Sara klar over, at hun ikke kunne løfte opgaven alene med at få Deemly i luften. Hun tog derfor kontakt til to venner, som hun kendte fra tidligere. Pernille, som havde iværksættererfaring, og Jens som kunne lave design. De hjalp med at udforme de første muckup billeder til potentielle kunder og investorer.

Starten på Deemly

De tre foundere startede med at finde et navn. To deem betyder at man vurderer nogen, og det giver mening i forhold til produktet. Samtidig er det nemt at udtale på mange sprog, som er vigtigt, da Deemly går internationalt næsten fra starten.

“Vi startede med at finde et navn, for det gør det hele håndgribeligt” sagde Sara Brodersen i podcasten

Herefter udformede teamet et pitchdeck, som de sendte til investorer.

“Vi sendte ret hurtigt et pitchdeck til nogle investorer, som vi tilfældigvis kendte. Ikke fordi ville skulle ud og finde penge allerede på det tidspunkt, men så fik vi noget feedback på forretningsmodellen”.

Det gav uvurderlig feedback på forretningsideen, og et trick jeg synes alle iværksættere burde gøre brug af. Det er muligt at finde investorer, som er mindre profilerede end Jesper Buck og Christian Stadil, ved at kontakte foreningen danske business angels.

Venture cup blev startskuddet for Deemly

Venture cup er en konkurrence, hvor start-ups over en weekend arbejder med deres ideer, og til sidst pitcher ideen for en jury. Sara og Deemly valgte at deltage i venture cup, for at teste ideen, få noget eksponering, og kommer i kontakt med potentielle investorer.

Det lykkedes, og Deemly tiltrak sig opmærksomhed fra investorer.

Albert Iversen fra RaskRask anvendte samme taktik, da de brugte, startup weekend, til at teste ideen og tiltrække sig opmærksom inden de gik fuldtid på ideen.

Arbejdede når kollegerne sov

Efter Sara har fået ideen til Deemly og afsluttet sin kandidat på DTU, får hun job på konsulent bereauet Optimize, hvor hun får et job i Århus. Det betyder at hun kan arbejde på Deemly imens hun sidder i toget på vej til og fra arbejde.

Sara er ikke typen, som behøver meget søvn, og hun udtrykker i podcasten, at det var en gave at kunne arbejde mens kollegaerne sov.

Der gik 6 måneder på den måde, men for at få en investering var Sara nød til at gå fuldtid med Deemly, og det gjorde hun så.

“Vi snakkede med en del investorer efter venture cup, men de sagde alle at de ikke kunne tage os seriøst, hvis vi alle rente rundt i fuldtidsjobs. Jeg kunne leve strabet i 6 måneder, på den opsparring jeg havde, og da jeg samtidig ikke var super hooked på mit job tog jeg springet”.

Airbnb synes Deemly er interresant

Imens at Sara og resten af Deemly teamet var i gang med at udvikle beta versionen af deres app fik de kontakt til Airbnb, som gerne ville følge med i hvordan det gik fremadrettet.

Det skete bare 5 uger inden lanceringen, og derfor skyntes Deemly at tilføje Airbnb til beta versionen. I dag får Deemly data fra Airbnb, hvis brugerne giver lov, og i fremtiden kan der sikkert stables et tættere samarbejde.

Deemly tænkte international fra starten

“Jeg tror kun vi har en kunde i Danmark” Siger Sara, da jeg spørger hvor mange kunder de har i Danmark

Under interviewet siger Sara også at det er en tilfældighed at Deemly er startet i København. Det hænger enlig bare sammen med at Sara er født i Danmark, og fik Ideen til Deemly i mens hun studerende i København. Hvis hun kunne have valgt, ville hun have startet op i London eller Berlin.

“Vi kommer til at udvidde den kommercielle del af forretningen i London, da det er der vores marked og kunderne er” Siger Sara der jeg spørge hvad der skal ske i nær fremtid

Jeg er ikke i tvivl om at Sara har ret i Sin observation. For under mit år i London fik jeg lov at opleve hvordan deleøkonomien trives i den engelsk hovedstad. I England er det eksempelvis muligt at leje folks private lejligheder som kontor i dagtimerne, eller låne hverdags ting, så som en skruetrækkere eller boremaskine af en person i dit nabolag. Du kan også få ting fragtet via deleøkonomiske services.

Samtidig er anvendelsen af deleøkonomiske platforme langt større, end det er tilfældet her hjemme. Derfor er der både et større marked, og mere data, som Deemly kan gøre brug af.

Deemly er ambassadør for deleøkonmien

Sara har debatteret vilkårene for deleøkonomiske virksomheder på konferencer, som Techbbq og Folkemødet på Bornholm. Derfor spurgte jeg Sara hvorfor hun tog en politisk kamp for sin branche.

“Debatten her hjemme handler meget om regulering og sort arbejde. Der er ikke nogen som tænker på den iværksætter, som gerne vil vækste en virksomhed.”

“Jeg er ved at gå lidt træt i debatten her hjemme, jeg synes det kører lidt i det samme.”

Sara erkender dog også at der er en positionerings fordel ved at være en livlig debattør, og hun anerkender at det har en stor indvirkning på deres mulighed for at snakke med de store deleøkonomiske virksomheder.

“De store virksomheder vil simpelt ikke høre op os, hvis ikke vi mingler os med de store”

Netværk er vigtigt for Deemlys succes

Sara er en meget ambitiøs og arbejdsom person, som ikke går af vejen for store udfordringer, og det er uden tvivl en vigtig ingrediens, hvis man gerne vil lede en venture case startup.

“Jeg har lært allermest af at netværke med andre iværksættere. Både iværksættere på mit eget niveau, men også iværksættere som er 2, 5 og 10 år længere fremme, for de har alle stået i samme situation.”

Sara er samtidig rigtig god til at netværke. Hun er god til både at give erfaringer videre, og tag imod råd fra andre. Hun udtrykker vigtigheden af at skabe sig et godt netværk af iværksættere, som man kan spørge om råd.

Jeg har gentagende gange ringet til Anders Wiese fra Deleboks og Mads Sørensen fra Envavo, og spurgt om råd til, hvordan de ville have gjort i en bestemt situation.

Jeg er derfor ikke i tvivl om at Sara har ret, og at et stærkt netværk er en vigtig del af Deemlys succes.

Forberedelse var vigtigt for Deemlys start

Jeg vil gerne fremhæve Saras ihærdige forberedelse. For i interviewet, kommer det til at lyde som om, at Deemly får en investor tilknyttet bare fordi ideen er god, men det er jo langt fra sandheden. Sara har forinden lavet et speciale, hvor hun har interviewet store og mindre deleøkonomiske virksomheder, som eksempelvis Gomore, og derfra har hun identificeret at de deleøkonomiske virksomheders største udfordring, er at brugerne ikke føler sig tykke ved at handle med hinanden. Dermed har hun identificeret det problem, som Deemly løser i dag.

Samtidig har Sara og hendes team fundet 12 kunder, som gerne vil købe produktet, inden de går i gang med at udvikle, og det sænker risikoen for en investor, hvilket gør det muligt for Deemly at tiltrække kapital.

Ud over det udformer Sara og hendes team hurtigt et pitchdeck, som de sender til investorer. Dermed får de feedback på forretningsmodellen, fra folk som er van til at validere iværksætterprojekter. Det gør at Sara har en massiv mængde feedback, efter de har været til Venture cup, og begynder at forhandle med investorer, og det forarbejde er uden tvivl en vigtig del af hendes succes.

Jeg håber du nød podcasten med Sara. Personlig synes jeg det har været inspirerende at møde Sara, og jeg glæder mig til at følge Deemlys fremtidige færd.

[jetpack-related-posts]