En forfejlet succeskultur!

Mik Strøyberg - Good Monday
25% rabat med "IVHPODCAST"

FÅ 25 % RABAT MED KODEN: IVHPODCAST

Anders Fogh er 27 år og er CEO & Founder af Startup Central . I dette blogindlæg beskriver Anders, den danske succeskultur, som han mener er forfejlet. Han ser også nærmere på hverdagens helte samt kigger indad. Han tænker tilbage på sin tid på skolebænken. Her fik han at vide: ”du skal vælge hvad du vil blive, Anders – og du har ikke mange hylder at tage fra.”


Hvad er succes?

Vi bliver fortalt, at vi skal uddanne os og helst så meget som muligt. Der findes simpelhent ikke noget, der hedder for meget uddannelse. Som ung kan du sågar blive interessant for medierne og offentligheden, hvis du forlader din uddannelse med et tilpas højt snit.

Hvad er succes? Hvem skal bestemme om du er en succes? Alle kan lide ros, og alle vil gerne roses, men som iværksætter, eller ejer, af en virksomhed modtager du ikke altid ros for dit arbejde. Det kan skyldes mange ting. I en enkeltmandsvirksomhed, har du ofte kun dig selv og i mange tilfælde tager kunderne også din service eller dit produkt for givet.

Spørgsmålet er på den baggrund, om vi har skabt en kultur i Danmark, hvor succes bliver målt på output af én specifik karakter? Her tænker jeg specielt på fine uddannelser og anerkendelse, gennem flotte investeringsresultater eller store salg af virksomheder.

Misforstå mig ikke jeg elsker selv at læse om disse succeshistorier. Men skal det være succeskriteriet i Danmark? Skal alle iværksættere ud og hente kapital? Skal du sælge din virksomhed til højest bydende? Og er det et succeskriterium i sig selv at have en høj uddannelse? Det er altid spændende at læse om denne type af succeser. Det er altid underholdende at høre om ham/hende der gik ud af CBS med det højeste gennemsnit, byggede en virksomhed i løbet af ingen tid og solgte den for et svimlende beløb.

Det betyder dog ikke at succes, ikke kommer i andre former. I Danmark har vi rigtigt mange iværksættere og virksomhedsejere, der brænder inderligt for deres virksomhed og hver dag skaber værdi, for både samfundet og virksomhedens medarbejder.

Hverdagens helte?

Hvem er hverdagens helte? Ham der har bygget 200 huse på den jyske hede i løbet af et år, med sit enmandsfirma? Det er da en historie, som er værd at fortælle, også selvom han måske ikke var den bedste tømrer til sin svendeprøve?

Han har til gengæld skabt en virksomhed, som bidrager til det danske samfund og til vores arbejdsmarked, både nu men også i fremtiden. Virksomheder som disse skaber ofte både overskud, arbejdspladser og praktikpladser til de unge. Det mener jeg personligt er en succeshistorie, der er værd at fortælle, både for at skabe en mere realistisk diskurs omkring dansk iværksætteri, men også for at motivere unge mennesker til at springe ud i iværksætteri – også selvom de ikke fik skolen højeste snit. Vi skal, som samfund, være opmærksomme på at det ikke kun er virksomheder, som rejser kæmpe millionbeløb, der ender på mediernes forsider.

Min pointe er igen ikke at disse historier ikke er værd at fortælle, men vi bliver nødt til at nuancere debatten omkring iværksætteri. Hvis ikke vi formår at ændre debatten vil en iværksætter, som ikke henter store investeringer eller sælger virksomhed for x antal millioner, aldrig blive anset som en valid succes.

Hvad kan jeg blive?

Dette blogindlæg skulle reelt set handle omkring mig, Anders Fogh, og den virksomhed jeg har stiftet – Startup Central. Dette emne og den fremstilling jeg ser, af iværksætteri, ligger dog meget nær med min egen historie. Jeg var aldrig den bedste i skolen og min uddannelse er derfor ikke noget jeg taler meget om. Jeg grænser til ordblind og dette indlæg er derfor også læst igennem af flere andre, for at det giver den rette mening.

Jeg er 27 år gammel og når jeg ser tilbage på min skoletid, er det ikke fordi der var meget potentiale at spore. Jeg har min blå bog liggende og her har mine tidligere klassekammerater understreget min pointe, i sektionen: ”Hvad kan jeg blive?”. Her rækker mit potentiale nemlig udelukkende til at blive serie 2 fodboldspiller. Selvom dette selvfølgeligt er skrevet med et glimt i øjet, var der ikke mange, som troede jeg kunne realisere nogle store drømme. Jeg kan personligt huske at jeg tænkte: ”hmm, måske bliver jeg reelt set ikke til mere”. Jeg kan i den forbindelse huske en episode, hvor en af mine undervisere så mig i øjnene og sagde:

”Du skal vælge hvad du vil blive, Anders – og du har ikke mange hylder at tage fra.”

Det er netop episoder som disse, hvor folk ikke har troet på mit potentiale, der i dag driver mig – jeg skal fandeme vise dem!

Fra drøm til virkelighed

Hos Startup Central er vi i dag 5 medarbejdere på lønningslisten og vi hjælper iværksættere, med at realisere deres drømme, hver dag. Jeg kan se at flere af vores medlemmer har potentiale til at blive store succeser og den største gave jeg får fra mit arbejde er, at jeg får lov til at hjælpe med at skabe den succes! Vi hjælper virksomheder, som på sigt gerne skulle skabe arbejdspladser til andre og på den måde både skabe bedre vilkår for det danske erhvervsliv og arbejdsmarked.

I min verden er hverdagens helte nemlig de ildsjæle, som sætter virksomheder i verden og skaber arbejdspladser. I den kontekst er det fuldstændigt underordnet hvilken uddannelsesmæssigbaggrund de ligger inde med. Det essentielle er derimod at folk, med drive og idéer, tør forfølge deres drømme, lige meget hvad andre siger og hvilke succeskriterier medierne/samfundet opstiller. Vi må aldrig lade uddannelsesmæssigbaggrund og talent for de klassiske fag, definere os og vores potentiale, succes handler i alt enkelthed om at opnå dine egne mål og drømme.


Anders Fogh
CEO & Founder af Startup Central
E-mail: info@startupcentral.dk
Tlf.: 29 29 01 13

Hvis du har lyst til at lytte til vores Ind til benet afsnit med Startup Central, så kan det gøres her.