Agrain – Drik en øl og spis restproduktet på samme tid

Agrain

For godt 3,5 år siden ringede Karin Beukel til Aviaja Riemann-Andersen og bad hende sige hendes job op, for nu skulle de ændre verden. Idéen hun præsenterede var Agrain, som omdanner den såkaldte ’mask’ bl.a. fra produktionen af øl til nye fødevarer. Når bryggerierne har trukket sukkerstofferne ud af bygkornene, overtager Agrain og masken bliver lavet til mel. Mask er tit et overskudsprodukt og ved at genanvende det til nye formål, hjælper Agrain med den grønne omstilling. Netop den grønne omstilling er en stor del af virksomheden vision. De håber indenfor en overskuelig fremtid at kunne oprette en franchise/licensmodel, så de kan udbrede deres koncept globalt. 

Dette er hans iværksætterhistorie. Hør mere i vores podcast. 


Produceret af Podtribe media.

Episodens annoncør er Lunar.

Hvis du vil støtte vores lille medie, så kan du gøre det her på Patreon.

Vi skal ændre verden

De to stiftere af Agrain studerede sammen på Handelshøjskolen for godt og vel 20 års tid siden, hvor de samtidig arbejdede på samme restaurant. Derefter gik de vidt forskellige retninger, men for 3,5 siden ringede Karin og sagde:

“Du skal sige dit job op, fordi vi skal ændre verden.” – Karin, Agrain

Og det skulle være med fødevarer, selvom de ingen erfaring havde fra branchen. Ideen og kendskabet til “mask” kom fra en studerende, som Karin var vejleder for. Emil, som den studerende hedder, blev medejer og var en del af virksomheden indtil han flyttede til Australien. Emil og Karin vandt Venture Cup med projektet i 2018 og det gjorde at der for alvor kommer tro på tingene. De fik midler fra innovationsfonden, Aviaja sagde op og nu kunne de for alvor gå i gang med at teste restproduktet “mask”.

Udvikling og kontrol 

Produktionsudstyr blev fundet på et virksomhedstur til Kina og de tog to investorer ind for at dække omkostningerne. Det ankom i marts 2019 i en kæmpe kasse, som de først skulle åbne før de var sikker på indholdet. Indeni var alt på kinesisk, men det var selvfølgelig tænkt ind i deres plan. De havde hyret en kinesisk ingeniør, men problemet var at han ikke kunne komme ind i Danmark. Så måtte de finde danske ingeniører og få oversat alt det kinesiske. De aktiverede i den grad deres netværk i kontrolfasen og fik styr på at producere sikre fødevarer med kvalitet. Så teknologien, kontrolen og afhentning af mask er ved at være på plads, men derfra og til at sælge er der stadig langt. “Mask” har forskellige aromaer, farver, smag osv., så nu skulle de have forbrugeren med i den videre udviklingsfase. Så lancering blev skudt et halvt år for at gennemteste deres produkter.

Corona ramte med et brag

Et af deres næste skridt blev at lave en crowdfunding kampagne via Coop. De nåede deres mål og fik lavet tilmed denne vej igennem lavet et community. Det førte til en aftale med Irma i April 2020 lige oveni Corona. Og netop Corona ramte dem meget hårdt. En 8 måneders lang investorforhandling som manglede én underskrift faldte til jorden og deres distributør af chips kunne ikke leve op til forventningen fordi:

“Hvad kan man gøre? Man kan jo ikke tvinge chips ind igennem brevsprækken på lukkede barer” – Aviaja, Agrain

Det var en hård tid og de nød at have startet forretningen sammen som gode venner, så de kunne støtte hinanden. De ringede rundt og fik en investering i hus. De fik nogle investorer med som i den grad havde hjertet med i investeringen.

“Det er fedt at skabe en virksomhed og kultur, som passer til de typer personer vi er.” – Aviaja, Agrain

Globalt potentiale

Projektet har et stort potentiale globalt. Agrain har bl.a. lavet et projekt i Kenya og der kan de se, at den ene produktion, som i dag smider mask ud, ville kunne genanvende den, så de kan dække 400.000 børns proteinbehov i et helt år. Det er den slags muligheder der motiverer dem. Muligheden for at gøre fødevare branchen mere cirkulær. Der skal findes lokale samarbejdspartnere. Nu er de fødevareproducent, men de skal have fundet den helt rigtige forretningsmodel, hvor de vil kigge mere mod et franchise eller licens koncept.

Vært Mette Bloch og gæsterne Aviaja og Karin udfolder hele historien om Agrain i dette afsnit af Iværksætterhistorier.