Above Borders – Autentiske rejser til verdens afkroge

Jonas - Above Borders

Jonas Bang Andersen ville efter et endt forhold, så langt væk fra Danmark som muligt. Det blev til et semester i Sydkorea, hvor han også fik mulighed for at besøge diktaturstaten Nordkorea. Ét besøg som gæst, blev senere til to besøg som rejseleder. På hans sidste visit fik han, fra et højtstående medlem af styret, foreslået at starte sit eget rejsebureau. En tanke Jonas før havde haft, men nu havde han en unik indgangsvinkel til markedet. Han ville vise folk de mest isolerede steder i verden og han ville gøre det, så autentisk som muligt. Senere er teamet vokset og Above Borders har, udover til Nordkorea, arrangeret ture til Turkmenistan, Rusland og Færøerne. Hør hele Jonas’ iværksætterhistorie her.


Denne episode er produceret af Podtribe media.

Følg med i vores reportageserie på Youtube, hvor Jonas er én af vores 4 deltagere.

Morskab og motivation går hånd i hånd

Jonas Bang Andersen startede som barn med at stille en lille legetøjsbod ud til den mest trafikerede vej i Bogense. Her var planen, at han ville tjene penge til ekstra fredagsslik. Jonas’ far var købmand og han havde lært Jonas, at man måtte være en god sælger og arbejde hårdt, for de ting man ønskede sig. Denne arbejdsmoral stiftede Jonas også bekendtskab med som badmintonspiller. Jonas spillede på et højt niveau og kom på sportscollege. Her så han dog også bagsiden af medaljen, ved ikke at yde sit allerbedste. Jonas negligerede timerne i styrkerummet og udviklede sig ikke som ønsket. Jonas manglede morskaben ved alle aspekterne, og uden den, så kunne Jonas ikke yde 110%. Jonas fandt derfor ud af, at det ikke var badmintonspiller han skulle være. Han valgte i stedet at drage et år til Berlin, da han fik muligheden via sit studie.

Stærke følelser og opdelingen af Berlin og Korea

Praktikopholdet i Berlin var ikke specielt spændende fagligt, så Jonas besluttede sig for at få noget andet ud af det. Han ville blive bedre til tysk, og fortalte til alle at han kun ville snakke tysk. Dette førte til en masse hovedpiner, men han arbejdede hårdt og blev bedre til det svære sprog. Hans sproglige evner gjorde at han, fra en ældre tysker, fik en unik beretning om livet i Østberlin. Han mærkede hurtigt de stærke følelser, som stadig var forbundet med opdelingen, selv næsten 30 år efter murens fald.

Jonas vendte hjem fra Berlin og lagde sin plan for livet på det berømte tegnebræt. Han ville være bankdirektør! Han startede derfor på en finansiel uddannelse, fandt sig en kæreste og en lækker lejlighed. Det hele faldt dog på gulvet, da forholdet faldt fra hinanden. Den store ændring i Jonas’ liv, gjorde at han ville så langt væk som mulig. Han søgte derfor om optagelse på et semester i Sydkorea og et par måneder senere, så stod han flere tusinde kilometer væk hjemmefra. Endnu engang skulle Jonas stifte bekendtskab med en opdeling, men denne gang i form af en stadig eksisterende konflikt.

Fascination af isolerede afkroge blev til Above Borders

Jonas var meget fascineret af disse opdelinger og de stærke følelser de vækkede. Han var derfor hurtig til at takke ja, da han blev tilbudt at komme med på en studietur til diktaturstaten Nordkorea. Spændingen var blandet med en berettiget nervøsitet da han, sammen med flere internationale studerende, dragede afsted. Det første indtryk var skræmmende, da en soldat konfronterede Jonas med et billede, som Jonas havde taget af ham. Der kom heldigvis hurtigt ro på igen og resten af turen var så interessant for Jonas, at han følte at han måtte vende tilbage igen. Dette ønske blev indfriet, da Jonas blev rejseleder på 2 fremtidige ture til Nordkorea, mens han læste videre i Danmark. Det var under hans sidste tur som rejseleder, at hans fascination blev til første spadestik til Above Borders. Se mere i teaseren herunder, hvor Jonas fortæller om at blive ført ind i et baglokale af et højtstående medlem af styret.

De første til at lave en cykeltur i Nordkorea

Jonas fik altså under sin rejse en unik kontakt, som åbnede muligheden for at arrangere hans egne ture ind i det isolerede land. Han startede derfor Above Borders, som har til mission at skabe unikke oplevelser på isolerede steder, som folk ikke selv ville kunne opleve uden deres hjælp. Jonas fik Adil Mirzakhanova og Gustav Trampe med som co-founders og sammen var de klar til at skabe unikke rejser. Den første unikke oplevelse endte, efter lang tids forhandling, med at blive en cykeltur til Nordkorea. De blev de første turister nogensinde til at cykle rundt i forskellige landsbyer i Nordkorea. Det gav, både deres gæster, men også Jonas og resten af teamet, nogle oplevelser som de altid vil huske. Det gav også blod på tanden og de fik senere tilføjet endnu en destination. Denne gang til Turkmenistan, som er et rigt land, hvor 98% af bygningerne i hovedstaden er lavet af marmor. Udover dette, så er Turkmenistan også et meget isoleret land, hvor den almene borger bl.a. ikke har adgang til internettet. De endte med at arrangere en ridetur hvor de, som i Nordkorea, inddragede et sportselement med henblik på at gøre turen mere unik.

Trængselstid for et rejsebureau under Covid-19

Above Borders havde ramt et unik hul i rejsemarkedet. De mærkede at interessen voksede i takt med at deres rejsende kom tilfredse hjem og anbefalede Above Borders til deres omgangskreds. De stod derfor i April 2020 til have en omsætning, som oversteg hele 2019. Men så ramte Corona og alt blev aflyst. Med aflysningerne blev de 3 co-founders udsigt til lønninger kraftigt forlænget og Gustav valgte at forlade virksomheden. Adil og Jonas blev tilbage og måtte innovere sig ud af deres problemer. Deres løsning blev en ny destination, Færøerne. Hør meget mere om tankerne bag dette valg i vores reportageserie på Youtube.

Hvis du synes godt om denne episode, så anbefaler vi disse:

Trustpilot – Kritik understreger hvor vigtigt formålet er
Goboat – Har sat kurs mod de globale farvande
Bodylab – Retsopgør og afgørende forældrehjælp