Copenhagen Optimization – Lufthavnsnørder får 26 millioner i investeringer

Copenhagen Optimization - Kasper Hounsgaard
Talent Garden Rainmaking

Kasper Hounsgaard blev iværksætter, da det virkede som det næste logiske skridt i hans arbejdsliv. Han fik medstifter Anders Høeg Dohn med på idéen og sammen startede de to lufthavnsnørder virksomheden Copenhagen Optimization. Kasper fortæller historien om hvordan de 3 gange var ude og hente investeringer, da de var nødsaget til at udleje deres udviklere og hvordan man får et familieliv til at fungere ved siden af livet som iværksætter. 


Denne episodes annoncør er Talent Garden Rainmaking.

Lufthavnsnørd

Kasper startede sin rejse mod Copenhagen Optimization i 2008, som ‘Business analyst’. Han begyndte dog hurtigt, at interessere sig for om lufthavnen havde kapaciteten til den trafik, som de modtog. Da finanskrisen ramte i 2009 indkaldes medarbejderne til et møde. På mødet spurgte den administrerende direktør: “Er der nogen som kan kigge på, hvordan vi får gjort check-in bedre til næste sæson?”. Kasper samlede mod til sig og meldte sig. 

“Heldigvis så sagde en kollega, som sad ved siden af mig, at hvis der er nogen der kan, så er det Kasper.” – Kasper Hounsgaard

Kasper chef var handlingens mand og samme eftermiddag havde Kasper en ny rolle i lufthavnen. Først og fremmest, så skulle der indsamles en masse data. Denne data blev brugt til optimering og hurtigt fik Kasper samlet et team omkring sig. De arbejdede sammen over de næste par år, men Kasper begyndte at blive utålmodig. 

Er København så unik?

Kasper og resten af teamet begyndte at se flere resultater. Kasper gik dog med tanken, om denne type optimisering ikke også kunne implementeres i andre lufthavne. Han ville give det et forsøg, men han manglede hjælp. Han spurgte derfor sin kollega, Anders Høeg Dohn, om han var interesseret i at starte noget sammen. Anders havde haft en drøm, om at blive iværksætter, så der skulle ikke meget overtalelse til. Idéen var derfor på plads og to stiftere med en omfattende viden om branchen. Dermed var første spadestik til Copenhagen Optimization taget. 

Ingen unødvendig risiko

Kasper og Anders så ikke en stor risiko i at springe ud som selvstændige. Det danske velfærdssystem agerede som et stort sikkerhedsnet og samtidig havde de klogt sparet op til 9 måneders drift. De ville begynde at søge jobs efter 6 måneder, hvis de kunne se, at potentialet ikke var så stort, som først forventet. Kasper ønskede ikke at løbe en unødvendig risiko med børn og kone derhjemme. Med sikkerheden i orden, så var de to nye iværksættere klar til at tage på “eventyr” sammen. De matchede godt og havde brug for hinandens kompetencer. 

“Jeg er ham, som der går i junglen med machetten og hakker vejen. Så er Anders ham der smider grusset og så går der et team bagved og ligger asfalt.” – Kasper Hounsgaard

Kunder fra start

Der skulle ikke gå 6 måneder, før de kunne se, at de havde ramt projektet, hvor John Faxe ramte bolden i 92′. Allerede fra den spæde start, så havde Kasper og Anders kunder i biksen. Deres netværk indenfor branchen havde leveret gode leads og sørgede for at de tjente penge fra dag 1. Copenhagen Optimization havde ramt en niche, som også gjorde at der var en uddannelsesarbejde foran dem. 

Under et møde i Toronto lufthavn, hvor de to stiftere netop er i gang med at forklare om deres produkt, så bliver Kaspers evne til at tænke hurtigt sat på en prøve. Hør mere i teaseren nedenfor. 

Vokseværk i konsulentforretningen

Da konsulentforretningen ‘Copenhagen Optimization’ havde været operationel i 6 måneder, så havde de fået flere store kunder tilknyttet og en stor efterspørgsel efter deres software. Deres software var dog “blot” et excel ark og det skalerede ikke godt. De valgte derfor, at de ville udvikle en decideret software og de ville lave den selv. De var to lufthavnsnørder, som var vokset fra lufthavnen ind i software og ikke den anden vej rundt. Det gav dem en kæmpe konkurrencefordel. De fik ansat en 3. mand og tog i sommerhus udstyret med en Magnum Barolo og metervis af plancher. Idéen bag systemet var på plads, men da ingen af de 3 kunne kode, så måtte de ansætte et par softwareudviklere. 

Tålmodighed er en dyd

Softwareudvikling tager tid. Anders og Kasper havde forberedt sig på, at projektet ville tage længe og de havde ikke intention om at skynde på det. De ville have at kvaliteten var i orden, men Kasper er utålmodig af natur og det samme var kunderne til tider. Det var derfor svært og frustrerende for Kasper, at være i venteposition. 

I sommeren 2016 skulle han ikke vente mere. Deres MVP var klar og de tog rundt på messer og viste den frem. Grundstrukturen er den samme i dag, men det er en software i en konstant udvikling, for at sikre sig at værdien er så høj, at ingen kunder ønsker at skifte væk fra softwaren. 

Samtidig kørte konsulentvirksomheden glimrende og skabte et cashflow, som blev investeret i softwareudviklingen. 

2-cifret million funding

De to mænd bag Copenhagen Optimization kunne begynde og se, at de havde behov for at få ekstern kapital ind i forretningen. De blev gjort opmærksom på “Innobooster“, som er et tilskud fra Innovationsfonden. De fik terpet intensivt på deres pitch og det gik godt. Derefter var der et par svære uger med venten inden opkaldet kom. 

“Så siger hun: Så er det juleaften. I har fået pengene” – Kasper Hounsgaard 

2,6 millioner kroner tikkede ind på kontoen. Kravet var, at Copenhagen Optimization skulle følge deres plan og ansatte for beløbet samt selv investere en tredjedel. Anders og Kasper stoppede dog ikke deres investeringsrejse her. Et år efter ville de gerne have endnu mere fart på. De tog derfor et løn på 6 millioner fra Vækstfonden, som ble suppleret op med 2 millioner fra en privatinvestor trio: CFO’en fra Coop, CEO’en fra Netto og en tidligere partner i Axcel. De havde på dette tidspunkt 10,6 millioner kroner i funding, hvor 6 af dem var et lån. 

Vil I låne vores udviklere?

Pengene fik hurtigt ben og gå på. Og da salget samtidig gik i stå, så blev Anders og Kasper nødt til at reagere. De brainstormede på, hvordan de kunne sætte en prop i pengetanken. De kom frem til, at de ville udleje deres udviklere. Efter 48 timer, så var de alle udlejet. Efter 9 måneder vendte to af dem tilbage, da Copenhagen Optimization havde fået et lukket et par lukrative kontrakter. 

Ud og skaffe investering på sin fødselsdag

For 3. gang var det nu tid til, at virksomheden gik ud og ledte efter ekstern kapital. De kunne se at deres konkurrenter søgte ‘Horizon 2020’ og besluttede sig for at gøre det samme. De teamede op med en dansk virksomhed, som de betalte for at hjælpe med ansøgningen. Det gav pote og de blev indkaldt til pitch i Bruxelles. På Kaspers fødselsdag.

“Jeg havde ellers inden sagt til min kone: Fødselsdage er hellige. Børnenes, din og min. Der skal vi ikke noget. Men man skriver ikke til EU, at man ikke kan komme alligevel” – Kasper Hounsgaard

Kasper blev ‘preppet’ og øvede sig i ugevis. Det gik godt og Kasper nåede hjem og fik fejret den sidste halvdel af sin fødselsdag med familien. 

3-uger efter kom e-mailen – De havde fået pengene. 16 millioner danske kroner. 26,6 millioner samlet funding, hvor 6 skal tilbagebetales. 

Hvis du synes godt om dette afsnit, så kan vi anbefale disse episoder:

Ageras – Rico Andersen har ingen plan b

REC Watches – Forvandler ikonisk skrot til ure

Året der gik 2019 – Fremtidsplaner, podcastsnak & tilbageblik

25% rabat med "IVHPODCAST"

FÅ 25 % RABAT MED KODEN: IVHPODCAST