DitUr.dk – Serieiværksætterne fra løvens hule

Ditur.dk - Foto: DR

 Tvillingebrødrene Mikkel og Kasper Dissing gik fra løvens hule ud med 1,2 millioner kroner og Jesper Buch og Jacob Risgaard som investorer. De stiftede webshoppen DitUr.dk tilbage i februar 2014. Idéen blev dog allerede født under gymnasietiden, imens de skuede over iværksætter Danmark og så at jævnaldrende droppede ud af studierne for at forfølge iværksætterdrømmen. Men uddannelsen var vigtig for brødrene. Det her er deres iværksætterhistorie.


Denne episode er sponsoreret af Ageras – få 3 gratis tilbud på en revisor og advokat her.

Iværksætterdrømme i gymnasiet

I starten af gymnasiet, besluttede tvillingerne sig for at de ville starte noget. Om det skulle være en vaskehal, en webshop eller noget helt andet, det vidste de ikke på det tidspunkt. Tvillingerne havde altid haft en interesse for ure og Mikkel var begyndt købe mekaniske ure hjem fra Asien til privatbrug. De opdagede et hul i markedet, da de så at funktionelle ure med et flot design kunne købes for 300-500 kroner.

“…hvorfor skal det koste 40.000-50.000 for at få et fedt mekanisk automatisk ur.” – Kasper Dissing, medstifter DitUr.dk 

Urene fungerede, havde en god gangreserve, og tidstabet var fornuftigt – noget man ikke kunne købe dengang, til den pris. Så tvillingerne blev enige om, at det var det projekt de skulle kaste sig over. De investerede 50.000 kr. til at åbne en webshop og købe de første varer hjem.

Ditur.dk blev en succes i første hug

Med DitUr.dk oplevede de allerede fra første dag, at der kom ordrer ind og endda mange af dem. Tanken har dog altid strejfet dem, at hvis de ikke startede med en succes, havde de så været der, som de er idag? 

“Nogle gange handler det også om at ramme det rigtige, og ramme rigtigt i første hug for nogen. Alt efter, hvilken drivkraft man har.” – Kasper Dissing, medstifter DitUr.dk

Kasper nævner Elon Musk, der plejer at blive at blive citeret for, at han startede sin første forretning med et lille underskud, den anden gik han konkurs med, den tredje solgte han med et lille overskud, og nummer 4 blev til PayPal, som blev solgt for 1,5 milliarder dollars. De fleste havde stoppet efter de tre første forsøg, men Elon fortsatte og endte med en milliard forretning. 

“… nogle gange handler det bare om at blive ved, fordi har man energien, så skal man nok lykkes. Man skal bare lige finde det rigtige hul i markedet og den rigtige forretning.” – Kasper Dissing, medstifter DitUr.dk

Økonomisk sats og skeptiske tanker

I en alder af 21 år havde de investeret de første 50.000 kroner i DitUr.dk. De havde udskudt deres udflytning hjemmefra og var blevet mødt af en del skepsis fra venner og familie. De havde brugt deres hård optjente penge på noget, som potentielt kunne ende med at være værdiløst.

Skepsisen voksede kun, da de havde planer om tilføje Daniel Wellington ure til deres sortiment. De så et potentiale i den, på daværende tidspunkt, nye spiller på markedet. Problemet var blot, at de skulle lave en førstegangsordre på 50.000 kroner for at kunne forhandle det nye mærke. Deres mor fortalte dem, om hendes søvnbesvær grundet deres investeringer og bad dem holde igen. Troen på DitUr.dk var for stor og muligheden med Daniel Wellington var for god, så de valgte at tage satset. Kasper forstår godt skepsissen fra omgangskredsen og familien og han understreger, at de aldrig har manglet støtte.

Styrken ved at have en tvilling

Kasper lagde vægt på, at de har turde tage disse sats, fordi de havde hinanden. 

“Jeg er 100% sikker på, at jeg var stoppet med at drive DitUr.dk, hvis jeg ikke havde haft Mikkel ved siden af.” – Kasper Dissing, medstifter DitUr.dk

Kasper og Mikkel kendte hinanden på godt og ondt. De vidste hvad de gik ind til. Der var ingen overraskelser og de kunne være hudløst ærlige overfor hinanden. 

“Jeg vil klar anbefalde og overveje, selvom det lyder åndssvagt, at starte virksomhed med en man kender ind og ud.” – Kasper Dissing, medstifter DitUr.dk 

Kasper argumenterede også for, at det har været meget federe at dele sin succes med én, som man kender godt og den største grund til deres succes skyldes deres relation til hinanden.

Dengang DitUr.dk var tæt på at gå på røven

Kasper og Mikkel har altid været meget grundige i deres research af samarbejdspartnere. Derfor valgte de at lave en samarbejdsaftale med Ewire, som deres første indløser fremfor NETS, som mange webshops brugte. De fik dog ikke undersøgt deres regnskab og derfor mistede DitUr.dk pengene fra deres første ordrer, da Ewire gik i betalingsstandsning. Endnu engang var det tvillingernes stædighed og sammenhold, som fik dem til at kæmpe videre. De ville vinde hver en kunde tilbage og tjene hver en tabt krone ind igen. 

Dansk firstmover på Facebook

DitUr.dk valgte at adskille sig fra de øvrige spillere på markedet, når det kom til annonciering. I 2014 blev ure hovedsageligt markedsført via traditionelle medier, men Kasper og Mikkel havde en fidus til Facebook. Det havde de stor succes med og grundet den lave efterspørgsel på Facebook annoncer, så var prisen helt i bund. Dette var i den grad med til at “booste” salget og kick-starte virksomheden.  

På samme tidspunkt var Mikkel og Kasper startet på en HA almen på Aarhus universitet. På uddannelsen lærte de blandt andet om afsætning og markedsføring. På den måde var studiet med til at styrke deres viden og dermed også deres virksomhed. De brugte også lang tid på at se diverse YouTube klip og generelt var det en tid med en masse “learning by doing”.  

“Man er nød til selv at sætte sig ned, og lære tingene. Det er en selv, der kender forretningen bedst, så derfor er det en selv, der er klart den bedste kandidat til at sidde og lave tekstbeskrivelser og oprette annoncerer.” – Kasper Dissing

Ved at gøre tingene selv, så sparede de også udgifterne til et dyrt markedsføringsbureau. 

Fra drengeværelse til domicil

I 2014 sad de stadig hjemme på drengeværelset hos deres forældre med varerne stablet på et fjernsyn og en masse svedige cykleture efter studiet, for at nå i Føtex og sende deres varer inden lukketid. Kasper blev i 2016 færdig med sit studie og blev rastløs med de ekstra timer, som nu var frigivet. Denne rastløshed førte over de næste år til starten på et telemarketingbureau, en webshop med gadgets, en webshop med vin og en vinbar. Vinbaren og telemarketingbureauet lever stadig i bedste velgående i dag. Samtidig med åbningen af sideløbende virksomheden, så vækstede DitUr.dk stadig og drengeværelset blev hurtigt til et 140 km2 lokale, som indenfor kort tid også blev for småt.

 “Det er sådan lidt den rejse, man er på, det er at man kommer nærmest kun ind i noget nyt før det er fyldt op med varer igen. Det er lidt at være en vækstvirksomhed.” – Kasper Dissing

I 2018 gik jagten på de helt rigtige lokaler ind, men efter 30 fremvisninger var det tydeligt, at hvad Mikkel og Kasper ønskede ikke var på markedet. De valgte derfor at oprette et ejendomsselskab og bygge deres egen domicil. 

“Det har været en rigtig god beslutning. Det har taget tid, og det har været hårdt, og det har fyldt meget, og der har også været mange uforudsete omkostninger, men sådan er det når man bygger.” – Kasper Dissing

Hvorfor ‘Løvens Hule’?

Kasper og Mikkel blev ofte spurgt, hvorfor de ikke havde meldt sig til Løvens Hule og efter en bytur fyldt med spørgsmål, så kunne de ikke få tanken ud af hovedet. Det sværeste ved dog tanken om at skulle afgive procenter. En tanke, som blev hos Kasper indtil selve dagen for optagelserne. De havde ligeledes aftalt ikke at gå under en værdiansætning på 10 millioner kroner, så de var mildest talt fornærmede, da Jacob Risgaard kom med sit bud. 

“Mikkel sagde nærmest decideret til mig, at han var på vej til at gå ud af døren, da Jacob Risgaard kom med sit bud, og han ligner én på TV, der har kvalme. Så at Jan kommer på banen derefter, og siger ’10% for en million, i respekt for det I har skabt’, det var fedt.” – Kasper Dissing 

De fandt det perfekte kompromis og fik Jesper og Jacob med på en investering på 1,2 millioner for 15% af virksomheden. I dag reflekterer han over sit valg og fortæller at andel af procent ikke længere spiller en stor rolle for ham. Om han har 45%, 42%, 40% eller 38% af virksomheden, gør ingen forskel for ham, når han lægger sig til at sove om aftenen.

Hvad man ikke så på tv, var at Christian Arnstedt forsøgte at købe 100% af virksomheden for 6,4 millioner minus 2 millioner i overtagelse af gæld.

Hjemmeside crash og mistet omsætning

DitUr.dk havde forberedt sig grundigt til Løvens Hule udsendelsen og sikret sig at hjemmesiden kunne klare den øgede trafik. Alligevel skete det utænkeligt. Hjemmesiden gik ned lige da programmet rullede over skærmen.

“Selvfølgelige er vi gået glip af noget omsætning. Det der er vigtigt her er, at vi erkender overfor samarbejdspartnere og hinanden, at det er ikke godt nok.” – Kasper Dissing

De ville forsøge at vende situation til noget positivt. 

Hjemmeside crashet har ikke fået DitUr.dk til at skifte samarbejdspartnere, da det med at fejle – det skal der være plads til. Det handler mest om, hvad der bliver gjort efterfølgende.

Hvis du synes godt om dette afsnit, så kan vi anbefale disse episoder:
Watery – hvordan man som 19 årig skaber Danmarks største svømmebutik
Coolshop – Jacob Risgaard fortæller sin Iværksætterhistorie 
Soundboks – Om Y combinator, kickstarter og produktionsudfordringer

[jetpack-related-posts]
25% rabat med "IVHPODCAST"

FÅ 25 % RABAT MED KODEN: IVHPODCAST