QuickOrder – Et dårligt kapitel betyder ikke enden på en god historie

Mads Wedderkopp - QuickOrder
På en varm sommerdag inde på en café i Odense fik Mads og hans kammerater lyst til kolde øl. Caféen var dog overfyldt og travlheden skabte et rent kaos for tjenerne. Manglen på de kolde øl satte gang i deres tanker og det førte til en brainstorming – “Hvorfor ligger der ikke en ipad, så vi selv kan bestille?”. Det vil frigive tid til at levere en bedre service og give færre klager fra gæsterne.


Episoden er sponsoreret af Copenhagen Venture Exchange

Som blot 14 årig blev Mads Wedderkopp, som så mange andre iværksættere inspireret af serieiværksætterikonet Martin Thorborg til selv at blive iværksætter. Han skrev derfor til en Niklas, som lavede og solgte sine egne armbånd på Facebook, hvor han foreslog at han kunne stå for det tekniske og markedsføringen. Det gik fint, men da armbåndsdillen døde ud, skilte de sig som partnere ad. Gennem et job som telefonsælger, fandt han ud af, at han havde flair for salg. Det betød af han allerede som 18-årig endte I en leder stilling med 120 mand under sig imens han gik på gymnasiet. Ved siden af startede han en webshop med herreundertrøjer og det blev en stor fiasko. Der var næsten ingen interesse.

Jagten på en kold øl startede QuickOrder

På en varm sommerdag inde på en café i Odense fik Mads og hans kammerater lyst til kolde øl. Caféen var dog overfyldt og travlheden skabte et rent kaos for tjenerne. Manglen på de kolde øl satte gang i deres tanker og det førte til en brainstorming – “Hvorfor ligger der ikke en ipad, så vi selv kan bestille?”. På denne måde, så ville der være mere tid til at levere en god service og det ville give færre klager fra gæsterne.

“Så vi flår børneopsparingerne ud af kontoerne og så kaster vi en forfærdeligt masse penge på den her prototype og nogle tablets den kan køre på til restauranterne” – Mads Wedderkopp

På trods af meget lidt søvn, var gæsterne vilde med QuickOrder, så jernet skulle smedes mens det var varmt og investeringerne skulle findes.

Skideballe eller investering?

Mads forklarede derfor ideen til sin chef på sit fritidsjob og en uges tid efter blev han og kollegaen Kasper kaldt op til chefen. Frygten for en skideballe lå i luften, uden at de helt var klar over hvorfor. Til deres store forbavselse, så havde de begge forklaret om 2 meget identiske ideer. Så det var næsten en no brainer. De skulle arbejde sammen. Især fordi kompetencerne på Mads og Kaspers hold komplementerede hinanden godt, så de både havde marketing, lederskab, design og programmering. De vil således ikke skulle ud og ansætte nogen. Chefen vil gerne ligge 500.000 kr. For 18 årige teenagere var det selvsagt mange penge at blive tilbudt.

Kollektiv uddropning og hånden på kogepladen

Alle på nær Kasper, som kun manglede et halvt år, droppede ud af deres uddannelser. Det var en kollektiv beslutning i ejergruppen, at der skulle satses fuldt ud på projektet. De hade 8 test restauranter, som blev brugt til at tilrette systemet. Restaurantørerne ville gerne integrere deres system til kassesystemerne. De ringede derfor rundt til udbyderne af disse systemer. 20% ville ikke snakke med dem og resten var forældede systemer. “Så bygger vi da bare et kassesystem” – Det endte dem med at tage halvandet år.

Læringen om at få styr på sit captable

QuickOrder søgte om at komme med i Metro Accelerator. Et af de største start-up programmer i Europa. Der var en udsigt til 120.000 euro og de endte på imponerende vis blandt de sidste 20 ud af 6.000 ansøgere. Alt gik super godt, men…

“De sagde vi var deres favorit. Lige indtil de så på vores captable” – Mads Wedderkopp

På den hårde måde lærte de altså, at selvom deres case var den bedste, så ville de ikke investere i dem, medmindre de fik styr på deres captable. De fik derfor et afslag og måtte tilbage til deres første investorer og forklare situationen. De blev enige med investor nummer 1, at de ville lade sig udvande med 20%, hvis en anden investorer kom til med 120.000 euro.

“Jeg finder også nogen, der gerne ville. Og kommer tilbage til vores første investor og siger så: Nu har jeg fundet nogen, her er et termsheet, skal vi få gang i ting og sager?” Nej! – Det ville de ikke. For nu kunne de lugte penge, når nogen godt ville ligge 1 million for 20 %. Så der starter ligesom en lille krig. De kunne simpelthen ikke se den kobling med, at det kan godt være I har 44 % til ½ million. Det gør virksomheden godt 1 million værd. Nu kommer der en, der gerne vil ligge 1 million, det gør at vi postmoney er 6 millioner værd. Det vil sige at jeres 24 % er mere værd end de 44 % I har i dag. Heldigvis for os, da vi lavede aftalen med dem, så var ejeraftalen hullet som en si. Så i og med at vi ikke havde fået noget løn de første 2 år, så var vi ikke tvunget til at arbejde. Så vi kunne sætte os på vores flade røv og lave ingenting. Og det kan en investor jo godt se når man gør det. Det gør selvfølgelig at virksomheden jo ikke rykker sig og man ikke kommer nogle veje. Så det blev sådan lidt som en nedstirringskonkurrence om, hvem der kunne sidde længst og kigge hinanden i øjnene. De knækkede så til sidst”. – Mads Wedderkopp

I stedet fik de lavet en 3 års afbetaling. QuickOrder var dog så uheldige, at et direktørskift ændrede aftalen til kontantafregning af hele beløbet. Hvor finder man som 18 årig uden nogle værdipapirer en halv million kroner? Mads og resten af teamet gik i banken og ville gerne låne 500.000 hos bankrådgiver Torben. Med et letter of intent med en værdi af 3.000.000 kr fra FoodService Danmark i hånden fik de grønt lys i banken.

Quickorder var på randen af konkurs

Da QuickOrder ramte 2.000.000 millioner i fakturering hos FoodService Danmark, så begyndte pengene at komme lidt sent. Dagrofa lavede en ny bestyrelse og direktørerne blev fyret til højre og venstre. Der manglede en million kroner og moms skulle betales. QuickOrder var lukningstruet. Jess den nye CEO for FoodService Danmark ringede og vil høre nærmere om aftalen. Han skulle finde ud af om den kan opretholdes. Ugerne gik og svarene udeblev. Jess ringer – Pengene kom ikke.

“Jeg må jo bare sige pænt tak til at starte med. Åbne bildøren, stikke hovedet ud, brække mig og så køre videre igen. Der er ikke andet at gøre jo.” – Mads Wedderkopp

Mads ringede tilbage og ville have et skriftligt svar fra Jess omkring aftalen. Aftalen blev: Ingen procenter, men eksklusivitet. Nu skal den sidste million rejses. Så skrev Stefan på LinkedIn, at han havde en idé til at udvikle Quickorder og gerne ville mødes. Mads var ved at sige nej, indtil han så hvem det egenligt er, som havde skrevet til ham. På halvanden uge endte Stefan og anden investor Thomas med at investere 1 million for 20%.

Mads anbefaler andre iværksættere at finde smart money og få nogle angel business ind fra starten af. Deres rejse endte med at blive noget længere, grundet deres problemer med investorer. Læringen på hans rejse vil han dog ikke have været foruden.

10 millioner i investering

Insiderviden fra de nye investorer og millionen kombineret med teamets erfaring gjorde, at det begyndte at gå stærkt. Så stærkt at der efter 2 måneder skulle rejses nye penge igen. Potentialet var så stort, at de ikke kunne lade chancen forbigå. Pludselig dukkede Eske op som 3. investorer gennem Thomas’ netværk. Han kom med en stor viden om det norske marked. QuickOrder og Eske lukkede handlen på samme dag, som de mødes. Samtidig blev Eske, Stefan og Thomas’ investering  toppet op af vækstfonden. Samlet endte investeringen på 10 millioner. Fra december sidste år er QuickOrder gået fra 6 mand til en forventning om at blive 20 mand i år. De går nu igang i Norge og vil fundraise endnu 10 millioner og starte op i Holland.

Key hires har været nøglestenen for den sunde startupkultur i QuickOrder

Da en loyal kunde ringede en Fredag og sagde, at de havde haft indbrud op til åbningen af en ny lokation, så var Jeff den første til at stige ind i bilen. Han blev hele natten hos kunden uden ekstra afregning eller ekstra løn. Han tog først derfra da de lukkede klokken 3 og var hjemme i Odense halv 6 om morgenen. Bad han om fri den efterfølgende Mandag? Nej, han dukkede selvfølgelig op og arbejdede videre. Denne ekstra dedikation kommer først og fremmest ved at finde de rigtige medarbejdere til at starte med. Her er noget af opskriften:

“Vi belønner vores medarbejdere. Vores key hires. Og Jeff var vores allerførste ansat. De får muligheder for at købe nogle procenter i selskabet på forskellige måder og det har Jeff selvfølgelig også fået lov til. Han blev ansat allerede dengang vi fik Food Service med. Det er et rigtigt godt eksempel på, hvad det gør, når du tillader folk at blive så stor en del af forretningen, at du får nogen medarbejdere, som bare bliver ultra dedikerede.” – Mads Wedderkopp

Se mere om QuickOrder her.

 

Dette afsnit er optaget på Podcast festival. Læs mere om festivalen her.

Klik på et af nedenstående links, hvis I ønsker at høre episoder fra vores “Ind til benet” miniformat:
Ind til benet på Startup Central
Ind til benet på ProOwnedCycling

Hør nedenfor om Zliide Technologies og hvordan de næsten var ved at tage en rig fisker med ind som invester:
Zliide Technologies investorrejse

25% rabat med "IVHPODCAST"

FÅ 25 % RABAT MED KODEN: IVHPODCAST

[jetpack-related-posts]