Micro Change – Ide renser havvand for mikroplastik

Practio - Mads Mikkelsen

Sarah Hammershøy har fundet på en ide, der har potentiale til at blive banebrydende. For mens de fleste organisationer og virksomheder arbejder med at fjerne overflade plastik i verdenshavene, er det de færreste som har fokus på mikroplastik. Her kan Micro Change ikke alene fjerne mikroplastik, men også anvende biomasse fra havmiljøet til at producere biogas. Ideen har vundet 1. pladsen til fonden for entreprenørskabs startup programme, modtaget adskillige fundsmidler inkl. innofounder fra innovationsfonden. Nu mangler Sarah og hendes team hjælp til at realisere projektet.


Episoden er produceret af Podtribe Media

Start Up Programme, en del af Fonden for Entreprenørskab er annoncør på denne episode. Har du et projekt du gerne vil have sparring på, eller vil du vinde 10.000 kr. til dit projekt? Så deltag i `del din idé ´eller Idékonkurrencen til Danish entrepreneurship festival

Micro Change blev født allerede før deltagelse i national idekonkurrence.

På maskinmesteruddannelsen i SIMAC Svendborg, er det en implementeret del af undervisningen, at de skal deltage i fonden for entreprenørskabs – startup programme. Oftest gennemgår de studerende et forløb, hvor man skal finde på den gode ide, som man skal arbejde videre med. For Sarah var det anderledes. Hun ankom til studiet med ideen i hånden og skulle derfor overbevise sine medstuderende om, at hendes var en man skulle tilslutte sig. Det lykkedes heldigvis for hende.

Bæredygtighed kombineret med en god forretningsmulighed

Sarah havde pga. hendes forkærlighed til havmiljøet, sat sig for at finde på en løsning på alt det plastik der forurener vores natur. Hun var klar over, at de fleste organisationer fokuserer på at løse problematikken omkring overfladsplastik, men da plastik også findes som mikroplastik i hele fødekæden, var det her hun startede med ideen til Micro Change. I starten ville hun udvikle et filtreringssystem til havbasiner i byhavne. En dag foreslår hendes ven dog, at hun kunne fokusere direkte på at implementere dem på havskibe. Sarah var samtidig klar over at international lovgivning foreskriver, at når store havskibe sejler ind i fremmede havvande, skal de op mod 50.000 tons kubikmeter, som støvsuges op i ballasttanke fra havet – for at skibene kan holde balancen – neutraliseres for at undgå spredning af invasive arter. Derfor øjnede hun en mulighed for at kombinere hendes gode hjerte for havmiljøet og ønsket om at gøre en forskel der samtidig er en god forretningsmulighed.

Micro Change vinder priser og modtager fondsmidler

Efter Micro Change vandt regionalmesterskabet i fonden for entreprenørskabs idekonkurrence – startup programme – skulle de deltage i danmarksmesterskabet. Her forværrende de deres chancer for at vinde, da der opstod forvirring omkring programmet (hør teaser nedenfor):

Ikke desto mindre vandt Micro Change danmarksmesterskabet og har således vundet i alt 60.000 kr – hvordan det gik dem til europamesterskabet og hvilke udfordringer der opstod undervejs må du høre i podcasten. Hør også hvordan det ellers er gået efter konkurrencerne og hvad status er. Måske kan du hjælpe dem videre i processen?