Startup Central – Falske kinesiske investorer og fokus på ledelse

Startup Central - Anders Fogh
Talent Garden

Anders Fogh har skabt abonnementsvirksomheden Startup Central, som er en fordelsklub for iværksættere, som stiftede 8. februar 2018. Anders har 4 børn og 8 medarbejder og de skal alle behandles lige godt. Anders har stor fokus på at være en god leder. Vi har før talt med ‘Iværksætterministeren’ i vores Ind til benet format, men nu fortæller han hele sin historie. Hør bl.a. om den hårde kamp, for at finde en investor, som troede på både Anders og hans idé og hør også om en falsk kinesisk investorer, som ville investerer 50 millioner dollars.  


Episoden her indeholder en Talent Garden Rainmaking annonce – download gratis deres future of work report

Saml knoglen op og ring

Anders havde som helt ung en lyst til at være selvstændig. Han startede derfor allerede som 16-17 årig med at lave tryk på tøj. Han fik lavet nogle gode aftaler med nogle efterskoler landet over, men fandt hurtigt ud af at staten ville være en bedre kunde, så Anders ringede derfor til Skive kasserne med et lidt flabet salgstrick:

“Kunne det ikke være fedt for jeres delinger, som I skal sende i krig, at de har noget i tilfælde af, at de ikke alle kommer hjem?” – Anders Fogh, Startup Central

Anders fortrød med det samme sit spørgsmål og blev noget overrasket da personen i den anden ende syntes det lød som en god idé. Kold kanvas har altid lagt til Anders og han trives som sælger. Anders havde ikke tænkt over, at få oprettet et selskab, så pludselig ringede SKAT og Anders blev tvunget til at lukke virksomheden.

“Det er dumt at handle med Staten, hvis man ikke har et CVR nummer. – Anders Fogh, Startup Central

Her lærte Anders både noget om iværksætteri, men i den grad også en lektion i at have styr på det praktiske. Dyre lærepenge, men lektioner som Anders har taget med sig i resten af sin iværksætterrejse.

Anders ser ingen risiko

Der er to faktorer der var med til at motivere Anders til at starte virksomhed. Den første var, at Anders ser muligheder fremfor begrænsninger. Han ser ikke på risikoen, men i stedet på det mulige udbytte. Den anden grund er at Anders er adopteret. Han blev adopteret fra Sri Lanka – et fattig land med begrænsede muligheder. Han kom til Danmark, som modsat Sri Lanka har masse af muligheder i forhold til både velfærd og iværksætteri. Anders følte, at han skulle gøre sig fortjent til denne mulighed, som han fik ved at komme til Danmark og blive adopteret ind i en dansk kernefamilie.

Råd fra brillernes læremester gik rent ind

Anders kom efter et par forsøg med design og børnetøj tilbage til en lidt mere traditionel karierrevej. Han gennemførte nemlig en salgsuddannelse hos Louis Nielsen, hvor han havde en fantastisk chef, som kunne forklare og vise Anders’ tingene på en måde, som gav mening. Disse forklaringer sammen med Anders’ evner som sælger, gjorde at han blev dygtiggjort som sælger. Efter et skift i ledelsen, så blev han dog træt af at stå i butik og fik et job hos Dansk Kreditorservice ved Preben Grundtvig. Anders fik lov til at arbejde for en iværksætter og bruge sine evner som sælger. Det blev derfor til endnu en succes. Anders følte sig endnu engang inspireret af iværksætterverdenen og ønskede at starte selv. Da Anders skulle søge hjælp til hans første idé virkede det meget uoverskueligt og her kom hans første tanker til Startup Central. Han fik god hjælp af Preben, til hvordan han skulle starte. Anders fik skrevet en forretningsplan på 25-30 sider og fik en masse brugbar feedback.

Startup Central og deres lange søgen efter investorer

Anders er med sin idé til Startup Central forbi 12 investorer over de næste 8 måneder. De svarer alle nej, selvom flere kan se potentiale i idéen. Der var også én, som var interesseret i at købe Anders’ idé. Han ville betale 150-200.000 kroner, for at overtage idéen. Han troede nemlig på idéen, men ikke på Anders. 

“Da jeg forlader hans fine indkørsel, og jeg svarer selvfølgelig nej til tilbudet, i takt med at jeg ruller ud i min bil, så kan jeg mærke, at dette var presbolden. Jeg åbner døren, mens min bil stille triller videre og så kaster jeg op.” – Anders Fogh, Startup Central.

Anders havde forladt sit arbejde og var “all-in” og denne situation står stadig meget klar for Anders. Han var presset på en måde, som han ikke havde oplevet før.

Tvivlen pressede sig på, men Anders besluttede sig for at give det et sidste skud. Han kunne mærke, at han blev skarpere i sit pitch og grundene til at takke nej fra investorernes side var blevet mindre. Anders ringede til den 13. potentielle investorer og fik opsat et møde med en lokal forretningsmand. Mødet foregår i køkkenalrummet med investorerens børn omkring sig. Anders havde indhentet tilbud og fortalte at han skulle bruge en million. Efter noget betænkningstid, så fik Anders en accept og havde nu en investor til Startup Central. 8. februar 2018 stiftes virksomheden. Nu følte Anders et stort pres på sine skuldre. 

Havde glemt momsen

Da Anders havde hentet tilbud hjem for 1 million kroner, så fandt han ud af at han havde glemt momsen. Anders var ikke klar over at den normale jargon blandt B2B var at det var indforstået at moms kom ved siden af. Anders havde derfor nu 1 million kroner, men skulle bruge 250.000 kroner mere end det. Han skulle nu finde sparekniven frem, men det var ikke nok. Derfor måtte Anders ud og sælge en MVP af Startup Central. Selvom det var en meget begrænset MVP, så brugte Anders sine evner som sælger. 

“200 opkald – 100 mennesker på. Bum, så var vi i gang” – Anders Fogh, Startup Central

Anders endte altså med at sælge sig ud af sine problemer ved at ringe til nyoprettede virksomheder. Startup Central gik live 20. Juni 2018 og to uger efter var der allerede 100 betalende kunder. Kundeantallet steg, men det samme gjorde arbejdsopgaverne. Anders fandt derfor en praktikant. Startup Central bruger den dag i dag stadig 1 månedes praktikperiode for alle potentielle ansatte, for at sikre sig at det er et godt match og at der er økonomi til at forsætte samarbejdet.  

Medarbejdere skal behandles som familie

Anders har, i takt med at Startup Central er vokset, fået et større ansvar som leder. Han har nu 8 ansatte i Horsens, hvor han både taler dansk og engelsk. Det er ikke altid en let opgave, at være leder, men Anders forsøger at få dem til at føle sig forstået og vil have at de kan komme til ham med alt. Hør mere i teaseren nedenfor.

Hvad kan I bruge 50 millioner dollars til?

Anders får flere interessante opkald på en daglig basis, men der lyttes lidt ekstra efter, når nummeret er udenlandsk. En af de postive oplevelser var da Anders modtag et opkald fra First Capital, som har investeret i bl.a. ‘Uber’. De ringede for at rose Anders’ platform og den anderkendelse havde en stor betydning for Anders. 

Den anden kontakt fra udlandet blev en mere følelsesmæssig rutsjebanetur. Han blev kontaktet af en kinesisk kaptialfond, som henvendte sig meget aggresivt og spurgte ham, hvad han kunne bruge 50 millioner dollars til. 

“I situationen tænker jeg – YES, der er nogle der har forstået det. Pisse fedt. Da jeg så ligger på og indser hvor meget 50 millioner dollars egentligt er, så kan jeg godt se at de vurderer os til at være samme størrelse som Pleo og Lunarway. Der kan jeg godt se, at der er noget helt galt her.” – Anders Fogh, Startup Central

Uden de 50 millioner dollars, så klarer Startup Central sig godt og vækster. De har 8 ansatte, en masse fordelagtige partnerskaber og over 7.500 medlemmer. 

Hvis du synes godt om dette afsnit, så kan vi anbefale disse episoder:

REC Watches – Forvandler ikonisk skrot til ure
Copenhagen Optimization – Lufthavnsnørder får 26 millioner i investeringer
Ageras – Rico Andersen har ingen plan b 

[jetpack-related-posts]
25% rabat med "IVHPODCAST"

FÅ 25 % RABAT MED KODEN: IVHPODCAST