Morph Capital – Founders first

Gitte fra AllMatters

Yngvi Reynberg Karlson er co-founder og general partner i Morph Capital. De er en Early-stage VC med et stærkt fokus på dygtige founders. Yngvi er serieiværksætter og har siden han var 14 år gammel startet virksomheder. Han har været omkring brancher som hjemmesider, tøj, alarmer og pengeskabe. I dette afsnit af Iværksætterhistorier fortæller han hvordan han har været igennem både konkurs, at sælge en virksomhed for billigt og at blive snydt da han handlede en virksomhed uden advokatbistand. På baggrund af alt sin viden og erfaringer har han co-foundet Morph Capital, hvor de hjælper andre iværksættere med at lykkes.

Dette er Yngvis iværksætterhistorie. Hør mere i vores podcast.   


Produceret af Podtribe Media

Episoden er bragt sammen med vores kunde Pleo og Nemlig.com

Hvis du vil støtte vores lille medie kan du gøre det her på Patreon. 

Mere iværksættere end investorer

Morph Capital er stiftet af en gruppe venner, som har bygget en vc-virksomhed sammen de investerer ud fra. De investerer i den helt tidlige opstart – faktisk behøver der endnu ikke at være et CVR nummer eller et produkt. Primært investerer de i dygtige founders og bruger meget tid på at sikre at der er et match inden de investerer. Morph Capital investerer kun deres egne penge, så de er ikke en vc i traditionel forstand. De har et set-up der kan supportere med jura, finance, brand, marketing og anden relevant rådgivning. Med det set-up kan de hjælpe early-stage virksomheder på en lang række parametre. Fordi de involverer sig så meget ser de sig også mere som iværksættere end investorer. Morph Capital får mange henvendelser – omkring 50 pitch deck om dagen – og må derfor nøje udvælge hvem de samarbejder med.  

Iværksætter fra 14-årig

Yngvi har været iværksætter siden han som 14 årig blev spurgt om han ville lære at lave hjemmesider og lave en hjemmeside til sin lokale håndboldklub. Han sov ikke i 40 timer, da han blev så hooked på det. Herefter besluttede han sig for at prøve at sælge dem. Han solgte den første hjemmeside for 300 kr. og den næste for 500 kr. Herefter startede han en række webbureauer, som alle gik virkelig dårligt og endte med et brev fra en advokat på ikke at have leveret det lovede produkt. Han kastede sig herefter over tøjforretning i stedet. Han blev inspireret af en fyr på 25, der havde omsat for 2 mio. Han spurgte om han måtte besøge ham. Yngvi var 16 år gammel og troppede op med en kuffert for at lære.

Konkurs og søvnløs

Da han kom hjem med sin nyerhvervede viden fandt han et tøjlager fra et konkursbo som han opkøbte for 4.000 kr og solgte for 20.000 kr. Med blod på tanden tog han til modemesse:  

På det tidspunkt var jeg 17 år gammel og alt var i min mors navn. Hendes CVR nummer og sådan noget. Så lavede jeg en masse kontrakter på alt muligt tøj til næste års kollektioner, fordi jeg har helt styr på det her og julesalget skal nok redde mig. Og så køber jeg det tøj her og så kommer december måned og først der går det op for mig, at hvis julesalget skal finansiere det det køb jeg har i marts, så skal jeg også have nogle varer på lager jeg kan sælge. Og det havde jeg ikke. Så hele december solgte jeg for 5.000, men jeg havde ordre for 130.000 i marts. Som 17 årig, hvor jeg havde skrevet under med min mors navn, så jeg tænkte okay, fuck.

Tøjfirmaet gik konkurs og moderen lå søvnløs. Yngvi startede herefter en webshop med sikkerhedsudstyr som alarmer og pengeskabe. Han solgte efter 3 år til en alt for lav pris. Endelig kastede han sig over sortesokker.dk, som blev en succes og som mange efterfølgende har ladet sig inspirere af. Han solgte forretningen og har siden fortrudt det.

Vigtigheden af advokatbistand

Yngvis næste iværksætterprojekt første ham ud i en importvirksomhed hvor han rejste rundt i Kina for at finde produkter. Sammen med en co-founder byggede de et system hvor de kunne lancere et brand i 13 markeder på 24 timer. De flyttede til Spanien, men solgte senere virksomheden. De solgte den uden brug af advokater hvilket viste sig at være en rigtig dårlig ide. De blev sagsøgt lillejuleaften, et halvt år efter handlen, og det var dyre lærepenge. I Morph Capital har de af denne grund valgt at en af deres stiftende partnere er advokat. Morph Capitals iværksættere skal ikke mangle juridisk bistand. Ud over juridisk bistand har de community managere, marketing, kreative udviklere, finansfolk. De har dermed en scaleup service som er meget efterspurgt. Som iværksættere kommer man ofte med en god ide, men mangler andre kompetencer.

Skabelse af en startup maskine

Morph Capital blev stiftet da Yngvis ven Thorbjørn ringede til ham og pitchede ideen om at de skulle lave en startup maskine. De endte med at bygge deres egen venture-virksomhed. De rejste igen til Spanien for at brainstorme på virksomheden. De eneste de viste var at virksomheden skulle hedde Morph. De satte Capital på deres virksomheds navn for at lyde seriøse og integrerede en hest i deres logo da de godt kan lide at spille skak. De valgte fra starten af kun at investere deres egne penge, så de ikke havde et særligt ansvar over for andre, og så de kunne investere i founders de tror på i stedet for ud fra et forudbestemt mandat. De troede de kunne lave startup for 250.000 kr., men fandt hurtigt ud af at det kun dækkede 5 %. I dag har de investeret i omkring 20 selskaber og håber at se fine afkast i et langtidsperspektiv, der gør at de kan investere i nye. 

Alt dette og meget mere taler vært Mark Anthony og gæst Yngvi Reynberg Karlson  om i dette afsnit af Iværksætterhistorier.